Greenridge Primary Care Centre

The building was one of the first ion the BaS LIFT portfolio to embrace sustainable technologies. The double height waiting area encourages natural ventilation with wind catchers used to circulate fresh air, while brise soleil on the building’s south elevation – coupled with the use of existing mature trees - provide solar shading.

The scheme has not only improved local healthcare provision but has made significant improvements to the local area. The previously disused frontage along the Yardley Wood Road has been replaced with a vibrant, modern building and car parking provision has been increased, not just for the healthcare facility but for the wider public. Part of the development included a number of road improvements to the immediate vicinity, such as highways improvements to Billesley Common and Moseley Rugby Club, while Birmingham City Council also received improved facilities for its neighbouring maintenance depot.

Overcoming site constraints

BaS LIFT identified a site near to the existing health centre, which formed part of a maintenance depot owned by Birmingham City Council. Although the plot was limited in size and presented a number of constraints, the central location would be easily accessible for existing patients. Because the depot was still operational, a phased approach was taken to construction. In addition to enabling works on the adjoining land, existing buildings were demolished prior to work starting on site and shared access arrangements were agreed to ensure no disruption to the depot’s day-to-day operations.